zoete aardappel kweken

Het kweken van zoete aardappel vond ik redelijk eenvoudig en best spectaculair. Uit 1 plantje krijg je zo maar een hele bak vol lekkere zoete aardappelen. Je moet geduld hebben, maar als je eindelijk in het najaar voorzichtig gaat kijken wat er onder al dat blad zit, dan wacht je als het goed is een leuke verrassing.

plantje kopen

Ik kocht in mei een zoete aardappelplant en dacht waarom niet. Ik was nieuwsgierig naar wat het zou worden. Ik had gelukkig nog een 50 liter ton beschikbaar.

groeien maar

In het voorjaar duurde het even voor de groei begon. Maar ineens kwam de spurt erin. Het bladerdek groeide en baande zich een weg.

ruimte

Het werd geleidelijk aan een mooie bodembedekker met behoefte aan meer ruimte. Ongeveer een vierkante meter blad voor 1 plant schat ik in.

geel blad

Aan het einde van de zomer begon het blad wat geel te worden. Ik heb gewacht tot tweede helft oktober voor ik ging kijken wat er onder dat bladerdek zat.

de oogst

En zie hier, de eerste zoete aardappels zijn opgegraven. Het was wat krap in die 50 liter ton. Hoeveel? In de volle grond gaat dat vast nog beter.

bewaren

Deze oogst heb ik eerst op een warme plek gezet om echt zoet te worden. Daarna er lekker van gegeten. Het is handig  eentje te bewaren voor de kweek.

wortels en stekken

De aardappel staat voor een deel in het water. Na een aantal weken zijn er wortels onderaan de aardappel gekomen en scheuten bovenaan. Die scheuten bovenaan zijn de stekken.

stekken

De stekken heb ik er er voorzichtig afgetrokken toen ze 20 cm hoog waren. Daarna op water gezet om wortels aan te maken.  Onder lampjes of voor het raam.

oppotten

Toen ze voldoende wortels hadden heb ik ze in potgrond gezet om verder groeien. Nu is het de kunst om ze in leven te houden tot ze in mei naar buiten kunnen.


de teelt in kort bestek

kweken: vanaf februari
planten: bij 15 graden naar buiten
grond: luchtig en compostrijk

bemesting: compost (en  patentkali?)
standplaats: beschut en zonnig
verzorging: kan tegen enige droogte

oogst: eind oktober, voor de vorst
rijpen: op een warme plek
bewaren: koel en onder aarde


© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.