Kweken op water

echt een experiment

Bij kweken op water, ook wel hydroponics genoemd, werk je niet met aarde, maar met water. Je hangt je plant in een emmertje met water gemengd met voeding en zo moet de plant gaan groeien. En dat doet hij ook als je de juiste voeding gebruikt en er verder goed voor zorgt. Het voordeel is dat je 'schoon' werkt en geen water hoeft te geven. Je kunt de groei en de bloei bevorderen met behulp van de voeding, die speciaal afgestemd wordt op de plant en de fase waarin de plant verkeert. Dat geeft dan een uitbundige groei en een hoge opbrengst. Maar het heeft nog wel wat voeten in de aarde voor het zover is. Hier doe ik verslag van een eenvoudig hydro experiment, met wat thuis voorhanden is. Anders kan het zomaar een kostbaar experiment worden. De verleidingen zijn groot, want er is op dit gebied van alles te koop aan mooie en ook handige spullen. En of het echt iets voor mij is? Dat gaan we zien.

zaai-medium kiezen

Je kunt gewoon zaaien in zaaigrond, maar ook in kleine steenwol pluggen of in zg. jiffy's. Het voordeel is dat je bij het overplanten de wortels onberoerd kunt laten en minder gauw beschadigt. Je zet de zaailingen gewoon over in een  netcup(je) of in een groter steenwolblok met gat. Mijn ervaringen met zaaien rechtstreeks in steenwolpluggen zijn  wisselend. Ik gebruik ze om de (zeer) jonge zaailing voorzichtig in te vouwen en dan in een netcupje te plaatsen, eventueel met kleikorrels voor de stevigheid. Jiffy's werken prettig, ze zijn compact en bij het overzetten heb je geen geknoei met aarde. Na wat zoeken vind je deze spullen op internet.

een emmertje met deksel

Je kunt op allerlei manieren kweken op water. Ik heb de eenvoudigste manier gekozen, de zg. Kratky-methode. Met een yoghurtemmertje voor het water en een kweekpotje met veel gaatjes erin voor de wortels, kom je dan een heel eind. In de deksel van het yoghurtemmertje heb ik een gat gemaakt zodat het kweekpotje erin blijft hangen.

ducttape

Ik heb het emmertje en de deksel bekleed met ducttape om het licht tegen te houden. Dit is om algengroei tegen te gaan. Je moet even leren met dat plakkerige spul te werken, maar het gaat. Op deze manier kun je een hele verzameling emmertjes maken, klein en groot. Maar als je veel nodig hebt kun je beter zoeken naar zwarte emmertjes met deksel.

zwarte emmertjes

Bij iwonatec.com heb ik mooie zwarte emmertjes  gevonden. Ze zijn er in verschillende maten. In de deksel kon een gat gemaakt voor een netcupje. Je moet wel de juiste boor hebben. Het staat wat mooier en is wat groter. Het duurt niet erg lang of je ziet de wortels van het plantje flink groeien en dan zal er onder het netcupje voldoende ruimte moeten zijn.

de voeding

Er is speciale voeding voor hydrocultuur. Ik gebruik voor de pepers, paprika's en tomaten de zg. A + B voeding, een speciale samenstelling afgestemd op pepers. Gekocht via het peperforum chillipeper.nl. Voor de rest gebruik ik orchideeenvoeding voor kruiden en sla. Je hebt per liter meestal maar 10 ml nodig, dus je hebt er lang plezier van. Het is in dit geval beter geen biologische plantenvoeding te gebruiken. Dat gaat al gauw mis.

de lakmoesproef

Dan komt de lakmoesproef om de zuurgraad van de voeding te meten. Dat kan met lakmoespapier (te koop o.a. bij bol.com). Daar zijn ook speciale Ph meters voor. Een Ph van 6 voldoet. Mijn voeding had een  Ph van 7 en om die naar beneden te krijgen heb ik natuurazijn gebruikt. In mijn geval was 10 ml. natuurazijn per liter voeding voldoende. Er is ook speciale Ph + en Ph - vloeistof te koop.

oppotten

Je pakt het kleine plantje, liefst verpakt in een steenwol plug en laat het in een kweekpotje of netcupje zakken. Het kan ook rechtstreeks in een potje met hydrokorrels, als je het voorzichtig doet. Zorg dat de wortels in het begin net in het water hangen.  Geleidelijk aan groeien de wortels en zakt het waterniveau. Er moet  enige afstand tussen het kweekpotje en de voeding blijven om voor voldoende lucht te zorgen.

groeien maar

Als het plantje eenmaal goed in de zwarte pot staat, ook de bovenkant bekleed, hoef je eigenlijk niet zoveel meer te doen dan te zorgen voor voldoende warmte, lucht en licht en controleren of het goed gaat. In de winter zet ik de planten onder lampjes en zorg dat de temperatuur van het water niet veel hoger komt dan 20 graden. Ik las dat in de zomer, als je buiten kweekt,  de planten beschermd moeten worden tegen weersinvloeden o.a. warmte en regenwater. Ik controleer wel regelmatig of het goed gaat, want je werkt met stilstaand water waar van alles mee kan gebeuren. 

gaat hier iets mis?

De voeding wordt troebel. Dat kan gebeuren bij stilstaand water. Het is een kaamlaag, van dode bacterieen. Het zou kunnen dat een te dichte kaamlaag de plant verhindert voldoende voedingsstoffen op te nemen. Je kunt deze laag voorzichtig weghalen met bv. keukenpapier. Het gebeurt niet altijd, maar is wel een aandachtspunt. Meer zuurstof toevoegen in het water door een luchtpompje is een effectieve oplossing, maar vraagt  meer techniek en maakt het wat complexer en lastiger.

de blaadjes hangen

En dan na 3 maanden dit. De eerste peper laat zich al zien. Volop bloei en ineens hangen de blaadjes. Het zouden wat piepkleine luisjes kunnen zijn, dan moet het na een sproeibeurtje weer over gaan. Misschien te warm gestaan? Of te weinig ventilatie? Of klopt de samenstelling van de voeding niet meer nu de bloei begint. De tijd zal het leren. Gelukkig heb ik nog een zusje van deze Little Elf in potgrond staan. Die doet het prima.

op hydro of in potgrond

Zoek de verschillen. Rechts Grandpa's home pepper op hydro, links in potgrond. Op hydro (met a+b voeding) groeit de plant sneller en lijkt ook wat voller te worden. Dit is de enige van de vier experimentele peperplanten die het op hydro tot nu probleemloos heeft gedaan. Ik heb het experiment nog eens herhaald en kom steeds tot twijfelachtige uitkomsten. De bergbasilicum doet het tot nu het beste op hydro. Dat doe ik vast volgend jaar weer. Maar verder hou ik het nog even op potgrond tenzij ik nog betere oplossingen vind.

goed om te weten

Je moet de plant zo plaatsen dat hij door kan groeien in hetzelfde potje ook als hij groter wordt. Verpotten is niet eenvoudig met al die wortelgroei. Bij het groter worden, kun je problemen krijgen met de stabiliteit. Daar moet je dan iets op vinden. De plant die op water opgroeit kan niet zonder meer in de grond overgezet. Dus begin je op water, dan eindig je meestal ook op water. Tenzij je de plant op tijd langzaam laat wennen aan een nieuwe omgeving en een zeker risico voor lief wilt nemen. Dat kan het beste in de kweekfase.Want als je niet binnen kweekt, in gecontroleerde omstandigheden,  kan in de zomer de temperatuur van je voeding te hoog oplopen of regenwater de balans in je voeding verstoren. Verplaatsen is dan niet altijd eenvoudig, de emmers zijn soms zwaar. Het is niet niks, kweken op water! Maar in de kweekfase werkte het wel gemakkelijk. Geen omkijken naar als je geluk hebt. Maar later in het kweekproces heb je regelmatig ook pech. Voor je het weet is je zorgvuldig opgekweekte plant vertrokken. Dat risico is mij te groot en het kweken op water is toch behoorlijk bewerkelijk.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.