Bokashi voor een gezonde bodem

keukenafval fermenteren en gebruiken als voedingsstof

Voor het verkrijgen van vruchtbare grond spelen Bokashi en compost hier de hoofdrol. Bokashi is het Japanse woord voor "goed gefermenteerd organisch materiaal". Fermenteren is een eeuwenoude bewaringstechniek die ervoor zorgt dat goede micro-organismen, zoals bacteriĆ«n, schimmels en gisten zich vermeerderen ten koste van de slechte micro-organismen. Deze bewaarmethode wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij het maken van zuurkool. Bokashi maken we van vers organisch materiaal zoals kleingesneden keukenafval, koffieprut, theebladeren en klein afval uit de tuin.  We voegen aan dit gevarieerde organisch materiaal een mengsel van actieve bacteriĆ«n, gisten en schimmels toe om het houdbaar te maken. Zo krijgen  we klare Bokashi waarmee we de bodem op een goedkope en eenvoudige manier kunnen voeden en verbeteren. Het is bevredigend om wat over is opnieuw te gebruiken en terug te geven aan de bodem, maar het is wel wat bewerkelijk.

Copyright 2018  zolekkergezond.nl. All rights reserved.