soorten
 
DSC04685bew300 200Voorjaar 2014 jaar heb ik een vroeg ras aardbeienplanten gekocht en ze op een halfzonnig plekje in de ronde moestuinbak gezet. Ze houden niet van teveel (middag)zon, ik hoop dat ze het goed gaan doen daar. Ik heb me toen niet druk gemaakt om de soort. Ze hebben in mei prachtig gebloeid en we hebben in juni ook heerlijke aardbeien gehad. Niet zo heel veel, maar het was ook het eerste jaar. Elk volgend jaar is de oogst groter. Maar na drie jaar is het tijd voor nieuwe planten. In de zomer heb ik er een middelvroeg ras Elsantha en een later ras Korona bij gekocht. En tot slot Florence die midden in de zomer vruchten geeft.Ik ben nog op zoek naar Ostara, een doordrager die tot in oktober vruchten geeft.
 
aardbeien verzorgen
Ik heb alle uitlopers steeds verwijderd om de plant sterkt te laten worden. Toen ze rood werden heb ik er een netje over gelegd om ze te beschermen tegen de vogels. Maar ze werden ook van onderen aangevreten door kleine beestjes. Dus zet ik ze volgend jaar toch misschien wat hoger bv. in een mooie pot of ton en niet in de volle grond. Of ik doe er wat stro of andere bodembedekking onder. Om lekkere aardbeien te krijgen moet je ook wat bloei wegknippen, zodat de aardbei mooie grote vruchten kan maken. -Er mag geen onkruid in het gewas staan.
 
goede buren
Afrikaantjes, bestrijden aaltjes. Tagetes patula is het meest effectief, daarna Tagetes erecta.
 
bedreigingen
'De meest voorkomende schadelijke dieren bij aardbeien zijn bladluizen, spint, aardbeikever, aardbeimijt en allerlei slakjes en vogels. Veel voorkomende ziektes zijn grijze schimmel en meeldauw'. Bron: goedboerenindestad.nl
 
stekken
Je kunt heel gemakkelijk stekken verzamelen en planten voor een volgend seizoen. Zo kun je je voorraad aardbeien steeds vernieuwen.
 
gebruik
We eten ze allemaal zo uit de hand, als snoepjes, zolang het er nog niet zo veel zijn. Maar hebben we een grotere hoeveelheid dan maken we er vast aardbeiensaus van bv. voor in de smoothie, over het ijs of in de yoghurt. De aardbeiensaus kun je invriezen voor later gebruik.
 
seizoen 2015
Ik zet een paar aardbeienstekken in een pot.  Eens kijken hoe dat uitpakt. Ik verheug me op een langer aardbeienseizoen. Bovendien verwacht ik in het tweede seizoen wat meer aardbeien. 
 

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl