kweken
 DSC2567basilicum300Basilicum is eenjarig. In april kun je beginnen met zaaien in een kweekbak (2-3 cm diep). Van mei tot september kun je basilicum buiten kweken. Na het ontkiemen (2-3 weken) kunnen de plantjes verspeend worden in aparte potjes of in de volle grond. Basilicum is gevoelig voor nachtvorst. Het beste is een plaats met zon of half schaduw met beschutting tegen wind en middagzon.

verzorging
Voor een betere bladgroei en vertakking knip je de bloemtoppen en de middenknop eruit. De blaadjes moeten niet  te groot worden want dan krijgen ze een bittere smaak.

goede buur
Omringende planten hebben baat bij basilicum want het verdrijft witte vliegen, bladluizen en fruitvliegjes.
 
verschillende soorten
 DSC2302basilicumpaars300Er zijn verschillende soorten basilicum, o.a. de bekende groene  maar er is ook een variant met donkerpaarse bladeren met een zeer kruidige, warme smaak. Daarnaast is er de struikbasilicum met een prachtige bloei.

vermeerderen
Zaaien van basilicum kan heel goed. Met wat goede wil heb je het hele jaar door eigen basilicum. De struikbasilicum kun je goed stekken en zo overhouden. Je kunt ook een potje basilicum kopen, dat in drieen delen en in nieuwe potgrond zetten. Steeds de toppen knippen en je hebt maanden verse basilicum die steeds weer aangroeit. Wij zitten niet graag zonder basilicum.

gebruik
Je kunt de basilicumblaadjes vers, gedroogd of in olijfolie gebruiken. Je voegt ze pas op het laatste ogenblik toe aan sauzen en soepen.  Je kunt basilicum ook verwerken in salades of pastagerechten en bij groenten zoals tomaat, komkommer en courgette. Onze favoriet is een salade van tomaat, mozarella en basilicum. Je kunt er ook heerlijke pesto of felgroene basilicumolie van maken. Je kunt basilicum ook invriezenmaar het kruid verliest dan wel wat stevigheid.

meer over basilicum
goedboerenindestad
basilicum stekken, huis, tuin en keuken blogspot

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl