Basilicum

onweerstaanbaar

Basilicum is niet een eenvoudig kruid om te kweken, maar met een verfijnde smaak. Basilicum vraagt aandacht en zorg. Maar dat heb je er graag voor over. Peter Bauwens beschrijft in zijn monografie over Basilicum 42 verschillende soorten. Wij hebben inmiddels een tiental soorten geprobeerd en dat nodigt uit tot meer. 

zaaien

Je kunt basilicum vanaf maart binnen zaaien. De plantjes kunnen meestal eind mei naar buiten. Van mei tot september kun je basilicum buiten kweken. Basilicum is gevoelig voor extreme omstandigheden. Het beste is een plaats met zon of half schaduw met beschutting tegen wind en middagzon.

toppen

Voor een betere groei knip ik de toppen eruit. Knip je regelmatig dan groeien ze lekker door en kun je er lang plezier van hebben. Zo worden de bladeren ook niet te groot, want dan kunnen ze wat bitter worden. Als je de toppen op water zet groeien er al snel worteltjes aan, die je weer kunt planten voor meer oogst.

veel soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten basilicum, o.a. de bekende groene genovese, de paarse maar er zijn ook struikachtige basilicumsoorten. Basilicum magic mountain heeft bijvoorbeeld een prachtige paarse bloei. Die kun je zo op een vaas zetten. Verder hebben we de bergbasilicum, die ook betrekkelijk gemakkelijk groeit in de zomer.

basilicum overhouden

De struikachtige basilicumsoorten zoals Magic Mountain en bergbasilicum kun je goed  stekken en met wat geluk overhouden. Steeds de toppen knippen en je hebt maanden verse basilicum die steeds weer aangroeit. De smaak is iets minder uitgesproken dan in de zomer. Het blad is ook kleiner. Eind mei kunnen ze dan weer naar buiten. Dan worden het al gauw mooie struikjes.

gebruik veelzijdig

Je kunt de basilicumblaadjes vers, of in olijfolie gebruiken. Je voegt ze vers pas op het laatste ogenblik toe aan sauzen en soepen en salades.  We gebruiken basilicum veel om pesto van te maken. Je hebt dan wel een flinke hand vol nodig.  Af en toe maken we felgroene basilicumolie van een handje vol verse blaadjes. Je kunt basilicum ook invriezen voor later, maar het kruid verliest dan wel wat stevigheid. Ook drogen kan, maar de smaak boet in aan kracht.

goede buur

Omringende planten hebben baat bij basilicum want het verdrijft witte vliegen, bladluizen en fruitvliegjes. Basilicum is bijvoorbeeld een goede buur voor tomaten.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.