Bieslook

een fijne toevoeging

Bieslook is een vaste plant die je met wat geluk over kunt houden. Je ziet in het voorjaar de nieuwe steeltjes vanzelf weer boven komen. Meestal heb je voldoende aan een paar planten waar je het hele seizoen van plukt. Bovendien geeft bieslook mooie bloei en kan bijna overal groeien in de tuin.

zaad en zaaien

Je kunt bieslook zaaien in het voorjaar. Zaaien is niet het meest eenvoudig en het duurt lang voor de zaadjes kiemen. De bloemen geven redelijk grote zwarte zaden die je gemakkelijk op kunt vangen om een volgend jaar te zaaien. De zaden zijn niet lang kiemkrachtig, hoogstens 2 jaar. Het is gemakkelijker een paar plantjes te kopen.

plukken

Voor een betere groei knip ik ze regelmatig, soms tot 5 cm boven de grond. Binnen de korste tijd groeien ze weer fris en fruitig aan en hou je jonge smakelijke stelen.

vermeerderen

Je kunt de plant vermeerderen door de plant te scheuren, bij voorkeur in het voorjaar.

soorten

De europese bieslook, ook wel pijpgras genoemd, is het meest bekend en heeft ronde stelen en paarse bloei.De chinese bieslook wordt ook wel knoflookbieslook genoemd en heeft een wat platte steel en witte bloei. En dan is er nog de rode bieslook. Die ga ik weer zaaien. Maar tot nu zonder veel succes.

goede buur

Omringende planten hebben baat bij bieslook. Het verdrijft witte vliegen, bladluizen en fruitvliegjes. En slakken zouden niet van de geur houden, maar ik zag ze wel lekker aan de stelen hangen.  Bieslook is bijvoorbeeld een goede buur voor tomaten.

gebruiken

Bieslook kun je buiten in de grond laten staan. Bij strenge vorst kan het mis gaan. Ik zette eerder een pot met bieslook in de kas zodat ik altijd iets over had. Van de bieslook lekker knippen in de winter  is er niet bij. Het is meer overleven.Binnen en ook in de kas is bieslook gevoelig voor luis. En dan legt de bieslook alsnog het loodje.  Dus, met wat pech zit er niets anders op dan nieuwe te kopen. Maar meestal komt de bieslook gewoon terug in het voorjaar.

bieslook laten overwinteren

Beide soorten bieslook zijn een fijne smaakmaker voor soepen, sauzen en salades. Niet weg te denken uit de keuken. De jonge steeltjes zijn het lekkerst. Wij zijn echt liefhebbers van de knoflookbieslook. Deze plant is ook het meest eenvoudig te telen en ziet er bijna altijd mooi uit. Het oog wil ook wat.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.