zaaien in het voorjaar
DSC01253bieslook300Je kunt bieslook zaaien in het voorjaar of een paar plantjes kopen. Bieslook is een vaste plant die je met wat geluk in de winter over kunt houden. Je ziet in het voorjaar de nieuwe steeltjes vanzelf weer boven komen. Je kunt de plant vermeerderen door de plant te scheuren, bij voorkeur in het voorjaar. De europese bieslook, ook wel pijpgras genoemd, is het meest bekend en heeft ronde stelen en paarse bloei.De chinese bieslook wordt ook wel knoflookbieslook genoemd en heeft een wat platte steel en witte bloei. De chinese bieslook hoef je niet in rijtjes te planten. Meestal heb je voldoende aan een of twee planten waar je het hele seizoen van plukt. Bovendien geeft bieslook mooie bloei. Bieslook groeit bijna overal in de tuin.
 
verzorging
Als de stelen wat verdrogen kun je ze afknippen. Als de plant er wat treurig uit gaat zien kun je het beste alles afknippen tot 3 cm. boven de grond. Na verloop van tijd komen er dan weer nieuwe steeltjes. De chinese bieslook krijgt witte bloemen. Die zijn ook eetbaar. Je kunt de bloemen  het beste diep afsnijden na de bloei om te voorkomen dat je de dikke stelen mee oogst.

overwinteren
Bieslook kun je buiten laten staan. Alleen bij strenge vorst kun je de plant beter binnen halen. Ik laat de meeste bieslook buiten staan, maar zet wel een pot met bieslook in de kas zodat ik altijd iets overhoud. Hoewel, binnen is bieslook wel gevoelig voor luis.
 
gebruik
Beide soorten bieslook zijn een smaakmaker voor soepen, sauzen en salades. Niet weg te denken uit de keuken. De jonge steeltjes zijn het lekkerst. Wij zijn groot liefhebber van de knoflookbieslook.
 
zaden
De bloemen geven zaden die je op kunt vangen om een volgend jaar te zaaien. Laat de uitgebloeide bloemen in zaad komen tot ze helemaal open liggen en de zwarte zaden zichtbaar zijn. Bewaar de zaden droog en koel. De zaden zijn niet lang kiemkrachtig, hoogstens 2 jaar.
 
meer over bieslook
goedboerenindestad.nl
 
meer over knoflookbieslook
Diana's mooie moestuin

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl