Je maakt Bokashi van keukenafval met behulp van Bokashi starter. Bokashi starter kun je kopen bij sommige natuurvoedingswinkels en andere verkooppunten van EM producten. Daar vind je ook meer informatie. Bokashi starter kost rond de 6 euro per zak en daar doe je zo maar een half jaar mee. Er zijn ook speciale Bokashi emmers te koop, met een rooster met gaatjes waardoor het sap wordt afgevoerd. Er zit een kraantje aan om dit waardevolle sap op te vangen. Dat werkt goed.

Je verzamelt het verse keukenafval en snijdt alles in kleine stukjes. Dit leg je op een laagje Bokashi starter op het rooster van de Bokashi emmer. Per laag afval voeg je een handje vol Bokashi starter toe. Je mengt de Bokashi starter met het keukenafval en je drukt de laag goed aan. Het is belangrijk dat het afvalmateriaal zo weinig mogelijk in contact komt met lucht. Je kunt de inhoud afdekken met een plastic zak met daarop een steen of een zakje zand, strikt noodzakelijk is dit niet. Het Bokashi sap tap je regelmatig af. Het is belangrijk dat het sap niet in contact komt met de Bokashi. Als de emmer vol is zet je de emmer 2-4 weken weg op een niet te koude plaats. De geur is na een aantal weken licht zoetzuur geworden en dan is de Bokashi klaar voor gebruik. In de klare Bokashi is het keukenafval nog duidelijk herkenbaar, misschien wat verkleurd. Bij een langere fermentatie zie je soms ook witte vlokken op de Bokashi, dat is een goed teken. Alleen als de emmer stinkt is er iets mis. Dan kan de emmer het best naar de composthoop of naar de groene container.
 

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl