Klare Bokashi toevoegen
Bokashi is een waardevolle voeding voor je planten en groenten. De omzetting van Bokashi naar vruchtbare aarde vindt plaats als de Bokashi verwerkt is in de grond.  Ik pas Bokashi vooral toe in de moestuin. Zodra de Bokashi klaar is,  haal ik een laagje aarde weg (10-15 cm) en leg daar de Bokashi in en bedek deze weer met aarde. Je moet dan een aantal weken wachten met zaaien of planten omdat Bokashi zich aan de omgeving moet aanpassen en van een zure in een neutrale toestand moet komen. Zaai je te vroeg dan kunnende zaadjes onderdeel worden van het fermentatieproces van de andere organisiche stoffen in de bodem en kunnen ze ook worden omgezet in hoogwaardige humus. Daar krijg je dan helaas geen plantjes van. De gefermenteerde keukenresten kom je nog een aantal weken tegen in de grond. Maar op zeker moment is alles verdwenen. Bokashi kun je afhankelijk van de hoeveelheid die je kunt maken 2x per jaar toepassen. De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 1 kg Bokashi per vierkante meter. Een Bokashi emmer bevat als hij vol is ongeveer 12 kg. Je kunt de Bokashi ook in een kuip of in de grond bewaren onder aarde. Dan heb je na 6 - 8 weken (afhankelijk van de temperatuur) prachtige aarde voor je tuin en je planten. Een alternatief hiervoor is Bokashi bewaren in een luchtdicht afgesloten plastic zak.
 
Bokashi sap gebruiken
Er is in de speciale bokashi emmers een kraantje waarmee je het Bokashi sap kunt opvangen. Dat is wel handig. Het Bokashi sap kan niet lang worden bewaard.  Om kwaliteitsverlies te voorkomen kun je het het beste meteen gebruiken, .
Dit waardevolle sap kan in verdunde vorm worden gebruikt voor allerlei doeleinden:
Ik gebruik het bijvoorbeeld om er de tuin mee te besproeien. Ook de composthoop krijgt regelmatig wat. Hier pas ik een verdunning van 1:100 toe. Je hebt een verdunning nodig van 1:200 om je  planten te kunnen begieten of besproeien (1x per 14 dagen). Bij een verdunning van 1:200 kun je er op rekenen dat het gietwater redelijk neutraal is. Ook kun je kunt stekjes kortstondig in het verdunde (1:200) Bokashi sap dompelen voor je ze in de stekaarde zet ter bevordering van de groei. Het Bokashi sap wat over is kun je gebruiken voor het reinigen van bv. de gootsteen of het toilet.
 

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl