DSC2367bew300Dille is een heerlijk kruid voor in de keuken, maar is met haar mooie gele bloei ook een sieraad in je tuin. Dille wordt iets meer dan een meter hoog en heeft wel wat plaats nodig. Als dille in bloei staat is het een echte blikvanger. Eigenlijk jammer om te plukken.
 

Dille zaaien
Dille kun je rechtstreeks zaaien in de volle grond in maart of april, maar ook in een pot. De zaadjes zaai je een centimeter diep in de grond met een afstand van 30 centimeter. Dille vraagt regelmatig water, wil voldoende zon en liefst beschutting tegen wind. Ik zaai dille in de volle grond, voor de sier. En ik zaai  dille in potten, voor de pluk en de zaden.

Verpotten?
Liever niet. Het is beter ter plekke te zaaien of een pot te gebruiken die groot genoeg is. Bij verpotten heb je kans dat de plant het niet overleeft en dat is natuurlijk jammer.

Slechte buur
Een slechte buur is venkel.

Oogsten
Je kunt de dille na ongeveer 8 weken oogsten. Het beste is tijdig voor de bloei te oogsten, als de knopjes nog net niet open zijn. Als je de dille tot zo'n 5 centimeter boven de grond afknipt heb je kans dat het opnieuw groeit en je het nog eens kunt gebruiken.

Zaden verzamelen
Als je een deel van de dille door laat groeien dan krijg je mooie bruine zaadjes in de bloemschermen die zich gemakkelijk laten verzamelen. Als je ze een paar weken laat drogen en dan koel opbergt dan heb je voor het volgende seizoen weer meer dan genoeg zaden om te zaaien.

Gebruik
Dille smaakt heerlijk op vis, in salades en in sauzen. Is bovendien heel decoratief.

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl