Dille

fijntjes

Dille is een heerlijk kruid voor in de keuken, maar is met haar mooie gele bloei ook een sieraad in je tuin. Dille wordt iets meer dan een meter hoog en heeft wel wat plaats nodig. Als dille in bloei staat is het een echte blikvanger. Eigenlijk jammer om te plukken.

zaaien

Dille kun je rechtstreeks zaaien in de volle grond in maart of april, maar ook in een pot.  Je kunt binnen voorzaaien. De zaadjes zaai je een centimeter diep in de grond met een afstand van 30 centimeter. Dille vraagt regelmatig water, wil voldoende zon en liefst beschutting tegen wind. Ik zaai dille in de volle grond, voor de sier. En ik zaai dille in potten, voor de pluk en de zaden.

niet verpotten

Het is beter ter plekke te zaaien of een pot te gebruiken die groot genoeg is. Bij verpotten heb je kans dat de plant het niet overleeft en dat is natuurlijk jammer.

oogsten

Je kunt de dille na ongeveer 8 weken oogsten. Het beste is tijdig voor de bloei te oogsten, als de knopjes nog net niet open zijn. Als je de dille tot zo'n 5 centimeter boven de grond afknipt heb je kans dat het opnieuw groeit en je het nog eens kunt gebruiken.

zaden verzamelen

Als je een deel van de dille door laat groeien dan krijg je mooie bruine zaadjes in de bloemschermen die zich gemakkelijk laten verzamelen. Als je ze een paar weken laat drogen en dan koel opbergt dan heb je voor het volgende seizoen weer meer dan genoeg zaden om te zaaien.

slechte buur

Dille smaakt heerlijk op vis, in salades en in sauzen. Is bovendien heel decoratief.

gebruik

Een slechte buur is venkel.

Copyright 2018  zolekkergezond.nl. All rights reserved.