rondje tuin


rondje tuin 2019

Dit jaar een hydroponics experiment, kweken op water met voeding. Het bevalt me niet. Binnen kweken onder lampjes wel. De kwekerij draait in januari al op volle toeren. Nog een experiment: zoete aardappels kweken. Dat was leuk. Gelukkig wordt het geleidelijk aan warmer en de kwekelingen mogen even een frisse neus halen en wennen aan wat zon. Het is ineens een drukte van belang: zaaien, verspenen, in de kas, uit de kas. Alles gaat groeien en bloeien. Wat een weelde! De witte courgette is van plan heel veel vruchten te geven. Wel 30! De tomaten doen het goed en kleuren de terrasmuren rood en geel. De cosmea probeert de moestuin te veroveren. Ik had niet gedacht dat ze zo groot werden. We hebben een mooie oogst vooral van komkommers, courgettes, tomaten , pepers en paprika's. En eind oktober komt de klap op de vuurpijl: de Yakon met allemaal heerlijke zoete wortels. We eten er nog lang van.

rondje tuin 2018

In januari kon ik bijna niet wachten met pepers te zaaien. Ze groeiden geleidelijk aan het huis uit. Gelukkig was er plaats in de kas. De radijzen waren het eerst klaar. Al snel daarna konden we kiezen uit: courgettes, bonen, sugarsnaps, bietjes  komkommers en nog veel meer. Sla in vele soorten, hebben we gedeeld met de slakken en de boerenkool ook. Vanaf augustus waren er de pepers en paprika's die onze moestuin kleurden, tot diep in de herfst. De tomaten lieten zich ook niet onbetuigd. Als de moestuinbakjes hun werk gedaan hebben en naar de winterstop gaan, wachten ons nog een paar verrassingen. Een mooie oogst van zoete aardappelen en helemaal tof, de yakon. Twee geslaagde experimenten. Volgend jaar weer. De geraniums, de violen en de afrikaantjes hielden ons nog lang gezelschap. Toen het winter werd kon ik de plannen voor het nieuwe jaar smeden. Het wordt vast weer een mooi jaar 2019.

rondje tuin 2017

Alweer een enerverend moestuinseizoen. Vroeg begonnen met het zaaien. Eerst de pepers  en paprika's en toen de sugarsnaps. Daarna veel teveel courgettes, komkommers en pompoenen. Volle potten en bakjes op de vensterbank. En dan verschijnen de aardbeien! Vuurrood! We hadden een heleboel. Ook de aardappels hebben de vorst getrotseerd en de koolrabi's hielden het dapper vol tussen de beestjes. Wat zijn ze lekker en wat prachtig paars! Bij het snoeien vonden we zomaar een nestje met eitjes tussen de klimhortensias. Voorzichtig maar. Mooie zonnehoeden en veel lekkere oogst van bessen, pepers en tomaten en nog zoveel meer. Ook onze eigen gemaakte stevia ontdekt. Dat vraagt om meer. Op naar het volgende seizoen. Geduld...

rondje tuin 2016

Het was een mooi seizoen! De tomaten groeiden in allerlei kleuren en maten. Er kwamen volop aardbeien. Genoeg voor een lekker aardbeienlikeurtje. Het nieuwe moestuintje bracht ons allerlei groenten zoals bieten, venkel, koolrabi, knolselderij, wortels, uien en sla. De perenbomen gaven voor het eerst goed vrucht. De oranje wortels waren stevig gevormd en goed van smaak. De grote verrassing waren onze aardappels. Wat een oogst van maar een paar pootaardappelen. Ze smaakten naar meer, die Frieslanders. De courgettes konden er maar niet genoeg van krijgen, ze bleven maar doorgaan met bloeien en vrucht dragen. De snackkomkommers vielen wat tegen. Jammer. De bonen waren mooi paars in de bloei maar de slakken genoten volop mee van het blad. Het werd een vervroegde opruiming. Volgend jaar beter! De geraniums, kwamen na de overwintering weer uitbundig tot bloei. Wat een feest! De ananaskers gaf veel mooie zachte gele vruchtjes en de lampionplanten zorgden voor kleur in de nazomer. De pepers lieten zich weer goed smaken en toonden hun weelde. Hun hitte zit veilig opgeborgen in een potje, waar we regelmatig een snufje van gebruiken in onze gerechten. De tomaat Indigo Rose stal de show. We hadden dit seizoen een rijke oogst ondanks de plaagbeestjes.
We gingen van pure vreugde de moestuin nog wat uitbreiden. Dat belooft wat als het weer voorjaar wordt. In elk geval meer Frieslanders. Was het maar zover.

© 2020 zolekkergezond.nl. All rights reserved.