Bokashi is het Japanse woord voor "goed gefermenteerd organisch materiaal". Fermenteren is een eeuwenoude bewaringstechniek die ervoor zorgt dat goede micro-organismen, zoals bacterieen, schimmels en gisten zich vermeerderen ten koste van de slechte micro-organismen. Deze bewaarmethode wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij het maken van zuurkool. Bokashi kan gemaakt worden van bijna elk type vers organisch materiaal zoals kleingesneden keukenafval, koffieprut, theebladeren en klein afval uit de tuin.  Door aan dit gevarieerde organisch materiaal een mengsel van actieve bacterieen, gisten en schimmels toe te voegen (in dit geval Bokashi starter) kun je dit afval houdbaar maken. Zo krijg je klare Bokashi waarmee je de bodem op een goedkope en eenvoudige manier kunt voeden en verbeteren. 

Mij spreekt een natuurlijke manier van tuinieren aan. Het bevredigende bij het gebruik van Bokashi is, dat je restafval kan fermenteren en verrijkt terug kan geven aan de aarde. Bovendien maakt het kunstmatige toevoegingen zo goed als overbodig. Vandaar dat ik mij verdiept heb in de vraag hoe ik Bokashi het best kan gebruiken. ik heb mijn licht opgestoken bij Mulder Agro in Kollumerzwaag en bij EM Agriton Nederland en aan de hand van deze informatie deze beknopte handleiding voor het gebruik van Bokashi in de moestuin gemaakt.

 

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl