koriander

speciaal

Koriander is een eenjarig geurig kruid dat je steeds opnieuw moet zaaien om er over te kunnen beschikken. Zo heb je het, en zo staat het in bloei. Ik laat ze lekker bloeien en zorg dat ik op tijd nieuw jong blad heb, want we willen niet zonder zitten.


zaaien

Koriander kun je vanaf het vroege voorjaar binnenshuis en in mei in de volle grond of in een pot of bak zaaien. Ik zaai graag in potten. Koriander houdt van een zonnige plek. Vooral in het begin is het belangrijk om voldoende water te geven. Als je om de drie weken opnieuw zaait kun je steeds over verse koriander beschikken.

gebruik selectief

Je kunt koriander gebruiken voor oosterse gerechten. Spaarzaam gebruik geeft een heel bijzondere smaak aan gerechten. Koriander is ook heel geschikt om pesto van te maken.

oogsten

Oogst het blad als het jong is. Koriander schiet zo maar in de bloei en dan is de smaak minder. Afsnijden op ongeveer 15 cm geeft je kans op een volgende oogst.

witte bloei en zaden

Koriander krijgt mooie witte bloemen als je de plant door laat groeien. Na verloop van tijd zie je de zaden. Deze zaden kun je zo pakken en drogen. Als de zaden bruin zijn kun je ze gebruiken in de keuken of om het volgend jaar te zaaien.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.