Bokashi voor een gezonde bodem

keukenafval fermenteren en gebruiken als voedingsstof

Voor het verkrijgen van vruchtbare grond spelen Bokashi en compost hier de hoofdrol. Bokashi is het Japanse woord voor "goed gefermenteerd organisch materiaal". Fermenteren is een eeuwenoude bewaringstechniek die ervoor zorgt dat goede micro-organismen, zoals bacteriĆ«n, schimmels en gisten zich vermeerderen ten koste van de slechte micro-organismen. Deze bewaarmethode wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij het maken van zuurkool. Bokashi maken we van vers organisch materiaal zoals kleingesneden keukenafval, koffieprut, theebladeren en klein afval uit de tuin.  We voegen aan dit gevarieerde organisch materiaal een mengsel van actieve bacteriĆ«n, gisten en schimmels toe om het houdbaar te maken. Zo krijgen  we klare Bokashi waarmee we de bodem op een goedkope en eenvoudige manier kunnen voeden en verbeteren. Het is bevredigend om wat over is opnieuw te gebruiken en terug te geven aan de bodem, maar het is wel wat bewerkelijk.

Bokashi starter

Ik maak Bokashi van keukenafval met behulp van Bokashi starter. Bokashi starter kun je kopen bij sommige natuurvoedingswinkels en andere verkooppunten van EM producten. Daar vind je ook meer informatie. Bokashi starter kost rond de 6 euro per zak en daar doen wij zo maar een half jaar mee. Ik gebruik Bokashi starter ook voor de composthoop.

emmers en sap

Er zijn speciale Bokashi emmers te koop, met een rooster met gaatjes waardoor het sap wordt afgevoerd. Er zit een kraantje aan om dit waardevolle sap op te vangen en te gebruiken in de tuin. Je verzamelt het verse keukenafval en snijdt alles in kleine stukjes. Dit leg je op een laagje Bokashi starter op het rooster in de Bokashi emmer. Per laag afval voeg je een handje vol Bokashi starter toe. Je mengt de Bokashi starter met het keukenafval en je drukt de laag goed aan. Het is belangrijk dat het afvalmateriaal zo weinig mogelijk in contact komt met lucht. Het Bokashi sap tap ik regelmatig af. Ik gebruik het in verdunde vorm  (1:100) voor het begieten van de tuin en de composthoop.

vruchtbare aarde

Als de Bokashi emmer vol is duurt het een paar weken voor je de inhoud voor je planten en groenten kunt gebruiken. De omzetting van Bokashi naar vruchtbare aarde vindt plaats als de Bokashi verwerkt is in de grond. Dit duurt ook een aantal weken, afhankelijk van de temperatuur. Ik pas Bokashi vooral toe in de moestuin. Zodra de Bokashi klaar is,  haal ik een laagje aarde weg (10-15 cm) en leg daar de Bokashi in en bedek deze weer met aarde. Je moet dan een aantal weken wachten met zaaien of planten omdat Bokashi zich aan de omgeving moet aanpassen en van een zure in een neutrale toestand moet komen. Er komt wel een beetje planning aan te pas.

Copyright 2018  zolekkergezond.nl. All rights reserved.