munt

Er is veel keus wat de soorten munt betreft. Munt is een plant waarvan de bladeren een lekkere muntsmaak afgeven. Het is niet moeilijk  om over de plant te beschikken. Munt groeit gemakkelijk en breidt zich snel uit. En bovendien vind je eenvoudig een stekje of een plantje.

standplaats

Munt zet ik bij voorkeur in de half schaduw. Ik kweek munt in tonnen en potten om te voorkomen dat ze gaan woekeren in de tuin. Wat bescherming tegen slakken kan ook geen kwaad.

oogsten

Munt groeit snel dus je kunt regelmatig flinke hoeveelheden plukken. Als je dat doet hou je de plant fris en blijft hij nieuw jong blad maken.

vermenigvuldigen

Je kunt munt zaaien, maar meestal gebruik je stekken, of scheur je de plant. Dat is heel eenvoudig, de stekken groeien snel uit tot royale planten.

bloei

Munt bloeit, afhankelijk van de soort,  met mooie blauwe of witte bloemen.

soorten

Je hebt munt in soorten en maten. Een korte inventarisatie levert hier de volgende soorten op:  groene munt, basilicummunt, watermunt, appelmunt, aardbeienmunt, pepermunt en poleimunt, een wat meer compacte soort. Je krijgt er eigenlijk niet genoeg van.

gebruik

Munt is een verfrissende toevoeging bij veel gerechten, smoothies en toetjes. Ook goed te gebruiken in een koele citroendrank (water met citroen) of voor kruidenthee. Een thee van munt met citroenverbena is een van onze favorieten.

 

drogen

Je kunt munt goed drogen. Zo kun je gemakkelijk een wintervoorraad aanleggen.

overwinteren

Je kunt munt overhouden door deze in de winter binnen te bewaren. Maar bij zachte winters overleeft hij ook buiten. Ik neem meestal een paar stekken die ik laat overwinteren in de kas. In het voorjaar zet ik die in een ton met nieuwe aarde. Je hoeft per plant maar een paar goede scheuten over te houden om een heel seizoen naar hartelust munt te kunnen plukken.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.