De makkelijke moestuinmethode leek me wat en zo ben ik bescheiden begonnen en verder gegaan. Van gemakkelijk naar meer complex. Deze makkelijke moestuinmethode wil van tuinieren iets leuks maken waar je vooral van geniet en niet teveel voor hoeft te doen. Het doel is het tuinieren  binnen bereik te brengen van iedereen, ook van mensen met een kleine tuin of alleen een balkon, vooral ook van kinderen. Jelle Medema heeft deze methode (afkomstig uit Amerika) in Nederland onder de aandacht gebracht. Jelle laat op zijn site www.makkelijkemoestuin.nl en in zijn boeken zien hoe je  zonder al te veel kosten en moeite een optimale opbrengst kunt realiseren waar je lekker en gezond van eet.

bakken van 30 x 30 cm
DSC03232 300 200De makkelijke moestuinmethode komt er in het kort op neer dat je tuiniert in kleine bakken verdeeld in eenheden van 30 x 30 cm. Ze zijn tenminste 15 cm diep, liefst 20 cm. Daar kun je er zoveel van gebruiken als je wilt, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Je vult je bakken met speciale makkelijke moestuinmix die bestaat uit gelijke delen compost, turfmolm en vermiculiet. En op die 30 x 30 cm verbouw je afwisselend allerlei groenten en/of kruiden. Je past wisselteelt toe, waardoor je grond niet uitgeput raakt en minder vatbaar is voor ziektes. Je kunt hier ook een koude winterbak van maken als je een opzetstuk met raam maakt.

 zaden
Jelle heeft een aantal zaden geselecteerd waar je gemakkelijk mee kunt werken en waarvan je leuk kunt oogsten. Op de zakjes zaad is precies aangegeven hoeveel zaadjes je gebruikt per bak en wanneer je moet zaaien. Via de kleur op de zakjes, die de soort aanduidt, kun je gemakkelijk wisselteelt toepassen. In zijn boek de makkelijke moestuin legt hij alles duidelijk uit.

van gemakkelijk naar moeilijk
Ik ben in 2014 volgens dit systeem aan de slag gegaan met mijn moestuin en heb er inmiddels mijn eigen vorm aan gegeven. De makkelijke moestuinmethode was voor mij slechts het begin. Ik werk nog wel in bakken van 30 x 30 cm, maar liefst heb ik iets meer ruimte. Ik werk veel met tonnen met een diameter van 40 of 50 cm of in perken van bv. 40 x 60 cm. Dat werkt overzichtelijk en niet te krap. Ik verbouw niet meer alleen met de zaden van Jelle. Ik stel inmiddels mijn eigen assortiment samen. Elk jaar weer een boeiende aangelegenheid. Ik gebruik ook niet alleen maar meer makkelijke moestuinmix. Het is stevig aan de prijs en niet gemakkelijk te krijgen. Wel gebruik ik het graag voor tomaten, paprika's, pepers en aubergines. De nieuw aangeschafte makkelijke moestuinmix is lekker licht om mee te werken en houdt goed vocht vast. Later wordt het wat zwaarder. Je moet jaarlijks toch behoorlijk wat aanvullen. Want soms bestaat de hele bak aan het eind van het seizoen uit voornamelijk wortels. De wisselteelt zorgt voor wat extra hoofdbrekens, want ik heb zo mijn vaste plaatsen in de tuin. Bijvoorbeeld de zuidmuur voor tomaten. Dus wissel ik op een aantal plaatsen de aarde in plaats van de teelt. Dat kan omdat het altijd bescheiden perken zijn waarvan de grond geruild moet worden. Voor de tonnen gebruik ik labels die in de ton blijven, daardoor ik kan zien wat er in de ton gezeten heeft om een goede volgende teelt te kiezen.Het is wel even puzzelen. En inmiddels is er ook nog een kleine kas bijgekomen, een kweekotheek en een heuse kleine moestuin met ook fruit en kruiden. Zo kunnen we bijna het hele jaar door genieten van eigen kweek.

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl