Pepers kweken, een boeiend karwei

Voor het kweken van pepers heb je passie en geduld nodig. Eenmaal bezig blijft het fascinerend de ontwikkeling van zaad tot plant te volgen. En vooral ook heel verschillende soorten te kweken. Als je niet oppast raak je verstrikt in de mogelijheden. Ik heb een voorkeur voor kleurrijke, niet al te grote peperplanten van mild tot heet.

de peperzaadjes

Ik koop de verschillende soorten peperzaden meestal bij betrouwbare leveranciers. Dan weet ik dat ze soortecht en goed zijn. Al gauw heb ik teveel besteld. En soms heb ik zelf ook nog zaden verzameld of nog overgehouden van vorig jaar. Ze blijven gelukkig wel een paar jaar kiemkrachtig. Ook leuk om weg te geven of te ruilen.

zaaien

In januari begin ik met zaaien, dat is vroeg.  Ik zaai in goede potgrond met als bovenste laag zaaigrond, die zonder voedingsstoffen is. Daarop strooi ik een laag vermiculiet. Ik besproei regelmatig met een fijne straal zodat alles vochtig blijft en niet te nat wordt.   Ik zet mijn zaaibak warm (25 graden) onder een kap tot de zaailingen verschijnen.

daar zijn ze

Dan gaat de kap eraf en zet ik ze iets koeler onder LED lampjes (15 uur per dag). Na een paar weken komen de eerste blaadjes. En al snel volgen er meer en worden het echte plantjes. Ik verspeen ze zodra ze 4 echte blaadjes hebben naar een potje met goede potgrond. Zo kunnen ze voorlopig verder groeien onder de lampjes, tot de dagen lengen en er licht genoeg is.

groeien maar

Het wordt steeds voller onder de lampjes. Ik zorg goed voor ze. Ze krijgen niet teveel en niet te weinig water en ik kijk goed of er geen beestjes zijn die de groei belemmeren, zoals bv. luisjes. Je ziet het meestal aan het blad als er wat dreigt mis te gaan. Het blijft opletten. Soms sneuvelt er eentje. Jammer.

het wordt dringen

Al die zaaibakjes zijn snoezig, maar je ontdekt al snel dat wat klein is ook groot wordt. Ik haal de toppen er vaak uit om een vollere plant te krijgen. De eerste knoppen verwijder ik meestal om de groei te bevorderen. Zaai je teveel dan heb je op zeker moment plaatsgebrek. In april zijn hier bijna alle zonnige ramen bezet.

naar de kas

Gelukkig kunnen ze in mei eindelijk naar de kas. Ze zitten inmiddels  in grotere potten met nieuwe goede potgrond. Dat vult de bescheiden ruimte meteen behoorlijk.  Ik hou de temperatuur in de kas nauwgezet in de gaten. Onder de 15 graden groeien ze niet meer en onder de 10 graden voelen ze zich niet meer zo thuis. 

afharden

Voor ze echt naar buiten kunnen ga ik ze afharden zodat ze kunnen wennen aan de zon. Ik behandel ze eigenlijk zo'n beetje als kleine kindjes. Daar ga je ook voorzichtig mee om. Niet meteen in de felle zon en eerst niet zo lang achter elkaar. Met veel planten is dat wel wat bewerkelijk.

de pepers komen eraan

Een deel blijft in de kas en de overige planten krijgen een zonnige warme plek buiten, in de volle grond of in een zo groot mogelijke pot (vanaf 7 liter). Ik zorg vanaf 6 weken op de definitieve plek voor extra voeding. Als het te heet wordt bescherm ik de planten. 

de oogst

De pepers rijpen soms tot in oktober in de kas.  Een peperplant kun je overhouden, maar ik zaai liever opnieuw. De pepers drogen we in de oven op 45 graden en dan stoppen we ze zonder zaadjes in de blender en malen ze tot pepperflakes. Handschoenen  sterk aanbevolen.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.