peterselie

hoort er helemaal bij

Peterselie is een tweejarig kruid wat je het hele jaar door wilt kunnen plukken. Het eerste jaar geeft het blad om te gebruiken en het tweede jaar krijg je bloemen en zaadvorming. Daarna sterft de plant af. Dus je zaait het best elk jaar opnieuw, liefst meerdere keren.

standplaats, grond en voeding

Peterselie houdt niet heel erg van zon, een plaatsje in de halfschaduw is beter. Ze is wat betreft grond niet erg kieskeurig. Als het maar vochthoudend is. Houdt wel van compost en wat gedroogde koemestkorrels.

uitplanten

Als je de peterselieplantjes wilt uitplanten kun je het best niet te lang wachten, dat kan voor de (pen)wortel problemen geven. Een geschikt moment is als de plant 4 of 5 blaadjes heeft. Het eenvoudigst is het mooie, kleine frisse plantjes te kopen in het voorjaar en die voorzichtig uit te planten.

zaaien

Ik begin vroeg in het voorjaar peterselie te zaaien onder groeilampen, zowel krulpeterselie als snijpeterselie.  Na het kiemen moeten ze niet te warm staan. Peterselie kiemt langzaam, het duurt ongeveer vier weken. De grond moet goed vochtig gehouden worden.  Twee maanden later kun je oogsten. In de zomer zaai ik nog eens voor een oogst in de winter.  Zo komen we het jaar wel door met dagelijks de beschikking over peterselie.

goede buren en slechte buren

Goede buren zijn o.a.: aardbeien, tomaat en radijs
Slechte buren zijn o.a.: selderijsoorten, slasoorten, uisoorten.

gebruik

Peterselie is niet weg te denken uit de keuken. Het is een smaakmaker voor dagelijks gebruik. Bovendien heel decoratief.

overwinteren

Peterselie komt meestal de winter goed door, zeker op een zonnige plaats met enige bescherming. In dat geval heb je er in het voorjaar nog even plezier van voor de plant in de bloei gaat.  Bij ons is staat er in de winter zowel buiten als in de kas nog wat peterselie. Zo kunnen we ook in de winter blijven plukken al is het wat mondjesmaat.

Japanse peterselie

Japanse peterselie, ook wel mitsuba genoemd, is een overblijvende soort. Deze wordt 30-60 cm hoog en bloeit van juni-augustus met kleine witte bloemetjes. Bladeren en stengels hebben een lichte citroensmaak en een licht peperig aroma. Ze worden gebruikt in soepen, salades, sushi en verrijken de smaak van champignons en eiergerechten. We moeten er nog even aan wennen en ontdekken wat we er allemaal mee kunnen.

oogsten

We oogsten het blad als het jong is. Wordt het blad te oud dan knippen we het bij, om de groei te bevorderen. Als je vanaf de buitenkant plukt dan groeit de peterselie steeds weer aan. Het hart van de plant moet in tact blijven.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.