DSC3035peterselie200plaats en grond
Peterselie houdt niet heel erg van zon, een plaatsje in de halfschaduw is beter. Ze is wat betreft grond niet erg kieskeurig. Als het maar vochthoudend is. Selderij lijkt geen goede buur te zijn.

voeding
Beetje compost in de winter en wat koemestkorrels in het voorjaar. De jonge planten moeten voldoende vocht krijgen.

zaaien
Peterselie is een tweejarig kruid. Het eerste jaar geeft het blad om te plukken en het tweede jaar krijg je bloemen en zaadvorming. Daarna sterft de plant af. Dus je zaait elk jaar opnieuw om peterselie te kunnen plukken.
Ik zaai peterselie in augustus/september in de kas  of buiten onder plastic in de volle grond, dan kun je oogsten vanaf januari. Je kunt ook in huis goed peterselie zaaien onder groeilampen Dat doe ik in de winter, dan heb ik alvast een begin en kan ik vroeg oogsten. Voor de volle grondteelt zaai ik in maart en de oogst is dan vanaf juli. Zo kom ik het jaar wel door met dagelijks de beschikking over peterselie. Als je de peterselieplantjes wilt uitplanten kun je het best niet te lang wachten, dat kan voor de (pen)wortel problemen geven. Een geschikt moment is als de plant 4 of 5 blaadjes heeft. Zo koop je ze ook het beste als je niet gezaaid hebt, als ze nog fris zijn.

Plantjes kopen en scheuren
Ik koop ook graag een paar mooie plantjes krulpeterselie of platte peterselie. Die verdeel ik dan over meerdere potjes en zet ze onder groeilampen (als daar plaats over is). Dan heb je in de winter zo maar een paar maanden genoeg peterselie om te plukken.

plukken
Als je vanaf de buitenkant plukt dan groeit de peterselie steeds weer aan. Het hart van de plant moet in tact blijven.

soorten
Wij verbouwen zowel de krulpeterselie als platte peterselie. Men zegt wel dat de krulpeterselie (zie afbeelding) meer voor de decoratie is en de platte peterselie voor de smaak. Wij gebruiken ze door elkaar. Wat maar voorhanden is. Platte peterselie moet je overigens niet verwarren met selderij. Het blad lijkt wel wat op elkaar, maar de smaak is totaal verschillend. Platte peterselie zou iets eenvoudiger te telen zijn. Dat heb ik nog niet echt opgemerkt.

goede buur
Peterselie lijkt een goede buur van tomaten te zijn.

gebruik
Peterselie is niet weg te denken uit de keuken. Peterselie voegt een lekkere smaak toe aan veel gerechten, maar is ook zeer decoratief.

overwinteren
Je kunt peterselie overhouden door deze in het najaar in de kas te plaatsen. Je kunt zo nog lang plukken. De groei is dan overigens niet meer zo uitbundig.

meer over peterselie
Diana's
mooie moestuin

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl