zaaien
Paprika en peper hebben flink wat warmte nodig om te kunnen ontkiemen. Onder de 18 graden doen de zaden niks, ze wachten op een temperatuur boven de 20 graden (en liefst ruim boven de 20 graden). En van 26 of 27 graden schrikken de zaden ook niet echt).

DSC03321bew300opkweken
Meestal zijn de zaden binnen 2 weken ontkiemd. Ze groeien dan snel, maar vragen wel wat aandacht. Ze houden behoefte aan warmte, maar na het kiemen ook aan licht en natuurlijk water. Zaai je vroeg (januari/februari) dan heb je meestal wel LED lampjes of TL licht met de juiste kleurtemperatuur nodig om een goed groeiproces te krijgen. Al snel na het kiemen zie je de wortels onder het zaaibakje uitkomen en dan is het tijd om te verspenen naar een iets groter potje. Later doe je dat nog eens als de wortels er weer onderuit komen. Zo krijg je een stevig wortelgestel. Onderwijl zorg je voor voldoende licht, warmte en water. Water geef je bij voorkeur via de schotel waar het potje op staat. Als je meerdere potjes in een bak hebt staan kun je gewoon water in de bak gieten en hoef je niet per stuk in de weer met de waterspuit.Soms moet je de jonge plantjes een beetje beschermen tegen zon als je ze later in de vensterbank zet. Na 8 weken worden ze al echt groot en dan kun je om een stevige plant te krijgen de planten toppen tot er 4 tot 6 echte bladeren overblijven. Dat groeit vanzelf weer mooi vol aan. De eerste knopjes kun je het beste verwijderen. Dan groeit de plant beter wordt gezegd. Zodra de bloemetjes open komen tik je wat tegen de plant of wrijf je wat voorzichtig bv. met een penseeltje in de bloemknopjes om bestuiving te krijgen. Als de plant te breed wordt kun je hem per tak wat bijsnoeien. De planten blijven het best binnen tot het buiten warm genoeg is. Meestal is dat pas eind mei of nog later. In de kas kun je ze wat eerder plaatsen. Je moet ze dan eerst aan de zon laten wennen, anders verbranden ze misschien. Je brengt ze bij mooi weer overdag naar buiten en haalt ze eerst 's avonds nog binnen. Later gaan ze echt naar buiten, naar een warme beschutte plaats. Vanaf juli/augustus zie je dan als het goed is de vruchten komen. Ze moeten een behoorlijke tijd rijpen voor ze "op kleur" zijn en je ze goed kunt gebruiken.

in de kas
Paprika's groeien prima in de kas, maar als het weer het toelaat zet ik een deel ook buiten. In de kas staan ze wel mooi beschut. In het najaar gaan ze dan nog een poosje in de kas en zo kun je het seizoen nog een poosje verlengen, soms tot ver in het najaar. Ze rijpen dan gewoon door. Je haalt ze binnen als het ook in de kas te koud wordt. Dan rijpen ze meestal daar nog verder door.

's winters overhouden
Je kunt de planten overhouden, maar ik kies ervoor ze opnieuw te zaaien voor een volgend seizoen.

planten kopen
In het voorjaar kun je gemakkelijk planten kopen, soms met al paprika's of pepers er aan. Ze zijn meestal wel prijzig en je moet goed op de kwaliteit letten. Ze vragen om een warme beschutte plek. Met een beetje geluk kun je dan al in mei of juni plukken.

soorten in seizoen 2016
De volgende soorten paprika's zijn gezaaid en opgekomen: alma, ampuis, corno di toro rosso, elefant ear en tinkebell. De volgende pepers zijn gezaaid en opgekomen : caloro, hungarian hot wax, limon, masquerade, nepali orange en sweet banana. Een aantal zijn niet opgekomen, maar de meeste wel gelukkig.

gebruik
Je kunt paprika in veel gerechten gebruiken. Paprikasoep en paprikasaus is bij ons wel favoriet. Pepers vriezen we meestal in heel kleine porties of we maken er pepperflakes of sambal van.

meer informatie
Diana's mooie moestuin
handleiding paprikateelt plantaardig.com
handleiding chilipepers voor beginners (chillipepers.nl
shop.anchillique.nl over chili pepers
peperzaden.nl (handleiding pepers zaaien)

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl