ananaskers300ananaskers overhouden
De ananaskers is eigenlijk eenjarig maar ik heb in oktober twee planten  gekocht in de Kruidhof in Buitenpost in de uitverkoop. De planten zijn sindsdien flink gegroeid. Nu moet ik ze zien over te houden.Ze kunnen niet tegen vrieskou. Voorlopig staan ze lekker in de kas. Maar of dat overhouden gaat lukken?

snoeien?
Ik lees dat je ze tot 30 cm moet terugsnoeien om ze over te houden. Ik wil daar nog wel iets meer over weten voor ik dat ga doen.

zaaien
Ik heb zaad verzameld van ananaskers en dat ga ik in maart zaaien. Ik las dat je daarmee het best maar op tijd kunt zijn. De plant heeft tijd nodig om te gaan groeien. Dus als het niet lukt de planten over te houden dan begin ik opnieuw. Ik zet ze op een warme beschutte plaats in een grote ton. Ze schijnen behoorlijk groot te worden. Gelukkig plaats genoeg op het terras.

oogst
En dan maar hopen op een goede oogst. Dat schijnt niet altijd het geval te zijn. Je kunt de kleine oranje vruchtjes oogsten in juli/augustus/september. Als ze niet rijp zijn als je ze plukt worden ze waarschijnlijk ook niet meer rijp. Je kunt de rijpe vruchten wel een tijdje binnen bewaren.Met wat geluk tot Kerst.

gebruik
Lekker eten uit de hand of culinair gebruiken in de sla of om het bord mee op te sieren.

plannen 2015
De planten die ik heb overhouden en de verzamelde zaadjes van de physalis peruviana zaaien. Op zoek naar andere kleinere soorten.Het is een experiment, eens kijken wat het wordt.

soorten
Physalis peruviana in de winter proberen over te houden en in het voorjaar uitplanten. Verzameld zaad zaaien.
Een kleinere soort (er zijn er veel)  zoeken bv. de Physalis Pruinosa  of Physalis Pubescens zaaien om het verschil te zien en de oogst en het risico te spreiden.

meer informatie
moestuintips (uitgebreide beschrijving)
bustani
Diana's mooie moestuin
ananaskers (physalis peruviana)
moestuinforum

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl