rondje tuin januari 2018

Storm, wind en regen. Binnen is het warm en de pepers groeien lekker. De geranium- en fuchsiastekken brengen het voorjaar wat in huis. En de basilicumplantjes doen ook hun best. We plukken af en toe wat blaadjes. Het is tijd om de zaadjes op orde te brengen en plannen te smeden voor het voorjaar. Oh was het maar zover. We speuren naar nieuw leven in de tuin. Er is veel opkomend onkruid te ontdekken. Nog niet aan denken. Maar de knoflook komt boven, de prei heeft de winter doorstaan en de violen blijven bloeien. De aardbeien wachten tot het voorjaar wordt en het moestuintje maakt zich straks klaar voor de Frieslanders. We zijn er ook klaar voor.

rondje tuin 2017

Alweer een enerverend moestuinseizoen. Vroeg begonnen met het zaaien. Eerst de pepers  en paprika's en toen de sugarsnaps. Daarna veel teveel courgettes, komkommers en pompoenen. Volle potten en bakjes op de vensterbank. En dan verschijnen de aardbeien! Vuurrood! We hadden een heleboel. Ook de aardappels hebben de vorst getrotseerd en de koolrabi's hielden het dapper vol tussen de beestjes. Wat zijn ze lekker en wat prachtig paars! Bij het snoeien vonden we zomaar een nestje met eitjes tussen de klimhortensias. Voorzichtig maar. Mooie zonnehoeden en veel lekkere oogst van bessen, pepers en tomaten en nog zoveel meer. Ook onze eigen gemaakte stevia ontdekt. Dat vraagt om meer. Op naar het volgende seizoen. Geduld...

rondje tuin 2016

Het was een mooi seizoen! De tomaten groeiden in allerlei kleuren en maten. Er kwamen volop aardbeien. Genoeg voor een lekker aardbeienlikeurtje. Het nieuwe moestuintje bracht ons allerlei groenten zoals bieten, venkel, koolrabi, knolselderij, wortels, uien en sla. De perenbomen gaven voor het eerst goed vrucht. De oranje wortels waren stevig gevormd en goed van smaak. De grote verrassing waren onze aardappels. Wat een oogst van maar een paar pootaardappelen. Ze smaakten naar meer, die Frieslanders. De courgettes konden er maar niet genoeg van krijgen, ze bleven maar doorgaan met bloeien en vrucht dragen. De snackkomkommers vielen wat tegen. Jammer. De bonen waren mooi paars in de bloei maar de slakken genoten volop mee van het blad. Het werd een vervroegde opruiming. Volgend jaar beter! De geraniums, kwamen na de overwintering weer uitbundig tot bloei. Wat een feest! De ananaskers gaf veel mooie zachte gele vruchtjes en de lampionplanten zorgden voor kleur in de nazomer. De pepers lieten zich weer goed smaken en toonden hun weelde. Hun hitte zit veilig opgeborgen in een potje, waar we regelmatig een snufje van gebruiken in onze gerechten.
De tomaat Indigo Rose stal de show. We hadden dit seizoen een rijke oogst ondanks de plaagbeestjes. We gingen van pure vreugde de moestuin nog wat uitbreiden. Dat belooft wat als het weer voorjaar wordt. In elk geval meer Frieslanders. Was het maar zover.

Copyright 2017  zolekkergezond.nl. All rights reserved.