rondjes tuin 2018


rondje tuin maart 2018

De lente lijkt in aantocht. De kou is verdwenen. Narcissen, sneeuwklokjes, aconietjes, allemaal lijken ze te roepen: 'het wordt lente". We verheugen ons erop. Maar helaas. De winter laat nog eens opnieuw zijn tanden zien. De knoflook en de kruiden die alweer buiten stonden moet beschermd worden met kleedjes tegen de harde vorst. De pepers staan er binnen warmpjes bij en groeien lekker. De zon schijnt heerlijk, maar buiten is het ijs en ijskoud. Ze moeten nog heel wat weekjes wachten voor ze naar buiten mogen. Maar de knopjes komen er al in. Dat belooft wat. De sugarsnaps en stamdoperwtjes hebben hun plaats ingenomen in de moestuinbakjes. We hebben er nu al zin in. Ook de kleine sla kropjes mogen het proberen. Het begint nu toch echt op lente te lijken.

rondje tuin februari 2018

Alles ligt er nog verlaten bij. De kou neemt bezit van de tuin. Het is bijna niet te geloven dat de verkleumde muurbloem straks in het voorjaar mooie bloemen geeft. De eerste pepers kleuren rood. Het is een overblijver. De nieuwe generatie pepers geniet van het licht en de warmte voor het raam. Ze groeien snel. Het terras vult zich prematuur met tonnetjes met van alles erin. In de voorjaarsstand! Helaas het is nog niet zover, hoewel de narcissen hun best doen. De kas is afgeladen vol met alles wat kans op bevriezen heeft. Niet alles kan er in. Dan bieden wat kleedjes nog enige bescherming. Maar wat is er opgewassen tegen een vrieskou van -11? We wachten met spanning af. Onderwijl kiemen de aardappels en zaaien we toch maar een en ander. Eerst de tuinboontjes en de tomaten. Daarna de rest. Want ineens is het zover, dan is het lente.

rondje tuin januari 2018

Storm, wind en regen. Binnen is het warm en de pepers groeien lekker. De geranium- en fuchsiastekken brengen het voorjaar wat in huis. En de basilicumplantjes doen ook hun best. We plukken af en toe wat blaadjes. Het is tijd om de zaadjes op orde te brengen en plannen te smeden voor het voorjaar. Oh was het maar zover. We speuren naar nieuw leven in de tuin. Er is veel opkomend onkruid te ontdekken. Nog niet aan denken. Maar de knoflook komt boven, de prei heeft de winter doorstaan en de violen blijven bloeien. De aardbeien wachten tot het voorjaar wordt en het moestuintje maakt zich straks klaar voor de Frieslanders. We zijn er ook klaar voor.

Copyright 2017  zolekkergezond.nl. All rights reserved.