rozemarijn

Rozemarijn is een smakelijk kruid dat je regelmatig voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Het is een vaste plant, die met wat geluk de winter doorstaat.  Rozemarijn kan flink uitdijen, maar laat zich eenvoudig bijknippen.

standplaats

Rozemarijn staat graag op een zonnige plek en kan goed tegen droogte.

voeding

Rozemarijn hoeft geen mest. Houdt wel van een handvol kalkkorrels door de grond gemengd.

soorten

Rozemarijn is er in soorten. Wij gebruiken zowel de struikachtige rozemarijn, als de kruiprozemarijn. De kruiprozemarijn is ook een goede bodembedekker.

oogsten

Oogsten kan het hele jaar door, behalve als de plant beschermd wordt tegen de kou. Het regelmatig plukken van de stengels en de blaadjes zorgt voor betere groei.

vermeerderen

Stekken is vrij gemakkelijk. Je kunt kruipende takken in de grond vastzetten zodat ze gaan wortelen. Een takje zo in de grond gestoken heeft het ook wel eens gedaan. Je kunt ook een takje plukken, de onderste bladeren verwijderen en de takken dan in een pot met vochtige grond stoppen. Na enige tijd groeien er wortels aan. Wij gebruiken deze stekmethode wel om plantjes veilig te stellen voor de winter en ze te laten overwinteren in de vorstvrije kas.

gebruik

Rozemarijn gebruiken wij het meest in soepen en sausen.

bron

Bron: Het nieuwe moestuinieren, Han van Eekelen

Copyright 2017  zolekkergezond.nl. All rights reserved.