stevia

Stevia is een kruid waarvan het blad een bijzonder zoete smaak heeft. Stevia is daarom vooral bekend geworden als zoetstof. De plant is op zich niet bijzonder om te zien en ook niet echt eenvoudig om te kweken.

plaats

Stevia kan vanaf eind mei naar buiten en vraagt een mooie zonnige, warme plek in de tuin of in een ruime pot.

verzorging

Stevia is dol op mest. Daarom gaat in het plantgat flink wat compost. Vanaf mei geef ik ook organische mest. We toppen stevia op tijd, dan groeien ze beter uit. Ze groeien hard. We plukken er flink van.

zaaien en stekken

Je kunt stevia zaaien en stekken. Zaaien is lastig omdat de kiemkracht van de zaden erg laag is. Daar heb ik geen ervaring mee. Voor het stekken gebruik ik een smalle tak 12 tot 15 cm lang, liefst met 4 of 5 bladeren eraan en die zet ik op water tot er goede wortels aan zitten. Dan gaan ze in een pot in de kas of binnen, wachtend op de warmte. Ik koop het liefst in het voorjaar planten en probeer daarna te stekken. Het is me tot nu niet gelukt stekken over te houden.

oogsten

Ik oogst het blad als het jong is. Steeds flink plukken geeft een behoorlijke oogst. Doe je dat niet dan wordt de plant al gauw wat stakerig en raakt uit zijn vorm.

overwinteren

Dit jaar probeer ik de uitgegraven planten te laten overwinteren in de vorstvrije kas. Ik ben benieuwd of het lukt. Eens kijken of het de moeite loont.

gebruik

Je kunt stevia gebruiken als zoetmiddel. Naarmate de zomer vordert wordt het blad zoeter. De nasmaak kan wat bitter zijn, vandaar dat het niet zo maar voor alles een vervanger van suiker of andere zoetstoffen kan zijn. Stevia laat zich goed vriezen. Dat heb ik nog niet geprobeerd. Je kunt het ook drogen en malen. Daar hebben wij goede ervaringen mee. Drie planten die het goed doen en die je regelmatig plukt geven je een mooie voorraad zoetstof.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.