stevia

Stevia is een kruid waarvan het blad een bijzonder zoete smaak heeft. Het is daarom vooral bekend geworden als zoetstof.

zaaien en stekken

Stevia vraagt een warme plek in de tuin of een ruime pot op een zonnig terras.

plaats

Oogst het blad als het jong is. Steeds flink plukken geeft een behoorlijke oogst.

oogsten

Je kunt stevia zaaien en stekken. Zaaien is lastig omdat de kiemkracht van de zaden erg laag is. Ik koop het liefst in het voorjaar planten en probeer daarna te stekken.
Voor het stekken gebruik je een smalle tak 12 tot 15 cm lang, liefst met 4 of 5 bladeren eraan en die zet ik op water tot er goede wortels aan zitten. Dan gaan ze in een pot of in de grond.

verzorging

Stevia is dol op mest. Daarom gaat in het plantgat flink wat compost. Vanaf mei geef ik ook organische mest. We toppen stevia op tijd, dan groeien ze beter uit. Ze groeien hard. We plukken er flink van.

overwinteren

Stevia kan overwinteren in de vorstvrije kas van half oktober tot begin mei. Ik ga  misschien nog eens proberen de planten over te houden. Eens kijken of het de moeite loont.

gebruik

Je kunt stevia gebruiken als zoetmiddel. Naarmate de zomer vordert wordt het blad zoeter. De nasmaak kan wat bitter zijn, vandaar dat het niet gemakkelijk voor alles een vervanger van suiker of andere zoetstoffen kan zijn. Stevia laat zich goed vriezen. Je kunt het ook drogen en malen.

Copyright 2018  zolekkergezond.nl. All rights reserved.