Kweken in tonnen en bakken

de flexibele moestuin

Het mooie van het kweken in potten, tonnen en bakken is dat het veel flexibiliteit geeft. Zolang je plaats hebt om een tonnetje neer te zetten kun je doorgaan met verbouwen. Je tuiniert een beetje hoger en dat geeft veel gemak vooral bij het oogsten. De potten en bakken kun je verplaatsen als het te warm, te nat of te heet wordt. En je kunt er mooie wisselende combinaties mee maken. Geen uitgebloeide bakjes, maar steeds frisse kweek.

terrastuin

Ik gebruik graag kleurige potten voor kruiden zoals bijvoorbeeld basilicum, peterselie en koriander. Met al die potten krijg je zo maar een echte terrastuin waarbij je alles van heel dichtbij mee kunt maken. Het ruikt er heerlijk en de kruiden zijn binnen handbereik.

sla

Pluksla laat zich gemakkelijk kweken in bakken of tonnen. Als je in de volle grond zaait vallen de kleine jonge slablaadjes al gauw ten prooi aan slakken. Bij bakken of tonnen  heb je daar iets minder last van. Je hebt goed zicht op wat er in de bakken gebeurt en kunt zo rampen een beetje voorkomen en ook gemakkelijk plukken. Je moet ze wel  steeds beter beschermen. De slakken rukken op. Ik zet ze zo hoog mogelijk.

munt

Munt kun je beter in tonnen kweken als in de volle grond. Munt is nogal een woekeraar, dus voor je het weet neemt de munt je tuin over. Van munt verbouwen we graag verschillende soorten. Hier hebben ze een mooi plaatsje in de half schaduw. Klaar voor de pluk.

bonenhoek

Bonen laten zich goed telen in grote tonnen. Dat is handig als je niet zo'n hele grote moestuin hebt. Zolang je tonnen hebt en nog wat plaats, kun je zoveel verbouwen als je wilt. Je hebt er niet gauw teveel van. In de tonnen pluk je de bonen gemakkelijk, ze staan lekker hoog. Ik hou wel van bonen in tonnen al ligt dat misschien niet zo heel erg voor de hand.

pepers en paprika's

Een groot deel van de pepers en paprika's teel ik in een royale ton of pot. Ik zoek naar niet te grote soorten, zodat ze in de pot hanteerbaar blijven en zich eenvoudig laten verplaatsen. De meeste pepers en paprika's staan eerst geruime tijd in de kas voor ze naar buiten mogen. Aan het einde van het seizoen rijpen ze meestal ook nog na in de kas. Enige flexibiliteit is dan wel handig.

tonnen en potten, leuk maar bewerkelijk

Ze moeten vol, ze moeten leeg, ze moeten schoon, ze moeten water. Het is veel verpotten, schuiven met aarde en begieten.  Eerst kom je al snel grond te kort. Er gaat al gauw een hele zak of meer in een tonnetje. Naarmate het seizoen vordert hou je meer over. Een vraag is altijd wat je met de gebruikte aarde doet. Ik voorzie de tonnen van voeding en beplant ze opnieuw.  En als het voorjaar wordt sjouw ik weer met nieuwe zakken aarde, want je verliest ook altijd wat. En water geven blijft de opdracht. Ik sluit ze aan op een watersysteem, dat scheelt, maar het blijft opletten.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.