Tuin, terras, kas en kweekotheek
Verspreid over de wintergroene tuin, hebben we dit jaar wat meer ruimte gemaakt voor groenten, fruit en kruiden. We kweken ook graag in potten, tonnen en bakken, vooral rond het terras. We hebben een leuke kleine kas waar we heel blij mee zijn en waar we het seizoen wat mee kunnen verlengen. En dan is er nog onze kweekotheek in huis, met een aantal groei en bloei LED lampjes. Niet zoveel, maar genoeg om ook als het buiten te koud is, binnen te kunnen zaaien en kweken.

Op maat verbouwen
Alles wat we verbouwen is voor eigen gebruik. Genoeg om samen regelmatig van te eten en eens wat weg te geven. Wat over is vriezen we in, al dan niet eerst verwerkt tot soep, saus, chutney of pesto.
Sla eten we liefst dagelijks. Snijbiet, pluksla, veldsla en rucola behoren tot onze favorieten. Dit jaar verbouwen we ook heel wat voor ons nieuwe soorten.
Bonen zijn mooi om te zien groeien en bloeien en heerlijk om vers van het land te eten. We verbouwen verschillende, ook wat aparte soorten. We willen de oogst kunnen spreiden en ook genieten van een kleurige bloei. Dit jaar zal er naar verwachting weer een paarse gloed ontstaan.
Daarnaast zijn er nog diverse groenten zoals biet, wortel, venkel en koolrabi, waarbij het niet om de hoeveelheden gaat maar om het plezier van het kweken en de spanning of het lukt. Dat valt niet altijd mee met al die slakken en rupsen, die zich er ook graag aan tegoed doen. Meer aardappels dit jaar. Het is goed bevallen. Dit jaar komen er meer wintergroenten in onze moestuinbedjes: winterpostelein, winterwortel, pastinaak, knolselderij, prei en palmkool. Het is leuker dan ik dacht om ook in de winter uit je eigen tuin te kunnen eten. Het seizoen loopt dan gewoon een beetje door.
Ui en knoflook is niet moeilijk om zelf te telen en leuk om te oogsten. Echt mooi lijkt het na verloop van tijd niet meer met dat afstervende blad. Het is dan even wachten tot de bollen groot genoeg zijn om te oogsten en te laten drogen. We telen de knoflook in tonnen, dat gaat goed. Ze staan lekker een beetje onder de overkapping en worden zo niet te nat. En in de zomer kunnen ze zo lekker rijpen, zonder teveel plaats in te nemen. Bovendien zijn ze zo verplaatsbaar.
Komkommer, courgette, tomaat, paprika en peper daar houden we erg van. We kweken van alles meerdere soorten, ook nieuwe soorten. We verdelen de teelt van tomaten, pepers en paprika's over buiten in de volle grond of in een pot en in de kas. Vooral de kleinere soorten vinden we aantrekkelijk. Met de pepers beginnen al op tijd (januari/februari) binnen en eindigen meestal ook binnen (oktober/november).
We verbouwen liefst nog iets meer kruiden dan het afgelopen jaar. Het wordt weer een kruidig 2017 denk ik zo maar.
Een deel van het fruit is nog maar een paar jaar geleden geplant. Van de aardbeien hebben we inmiddels flink wat en verschillende soorten. Dat geeft een goede en gespreide oogst. Verder hopen we dit jaar op flink wat appels en peren. En niet te vergeten kruisbessen, bosbessen en herfstframbozen.
Het geheel fleuren we op met bloemen en met allerlei kruiden die we in bloei laten komen. Liefst een beetje door elkaar.
We willen graag dat het niet alleen lekker is, maar er ook mooi uitziet. Dat betekent soms helaas ook voortijdig ruimen zoals het afgelopen jaar met de bonen en een paar tomatenplanten.

Zaaien, stekken, planten
Ik vind het wel een uitdaging om ook met eigen verzameld zaad en met eigen stekken te werken. Tenminste als het niet te tijdrovend en te ingewikkeld is. Maar ik hou ook wel van zaden waarvan je weet wat je kunt verwachten, liefst zaadvast, maar ook F1, die je zorgvuldig selecteert op eigenschappen. Planten kopen of krijgen is overigens ook aantrekkelijk. Ik zaai altijd teveel, maar ik deel ook graag uit. Planten en zaden ruilen geeft nog weer iets extra's. Je komt zo in aanraking met tot dan onbekende soorten, waarvan je veel plezier kunt hebben.

DSC04573bew250 167

DSC04552courg250 167

DSC05512bew250 167

DSC03342bew250 167

@ copyright 2014 template klipper joomlaheerenveen.nl