Yakon

lekker fris

Yakon lijkt op een wortelgroente en groeit ook zo, maar smaakt fris en fruitig, een beetje als appel, maar net even anders. Wel verrassend. Het is een plant die ruimte vraagt, zowel boven de grond als onder de grond. Zeer de moeite waard om te verbouwen voor een mooie oogst in het najaar.

eten

De yakon kan er wat donker uitzien en flink groot zijn. Eerst even wassen, dan schillen, dan snijden. Vervolgens genieten van lekkere sappige zoete plakjes.

planten

In maart of april plant je een bolletje en daar groeit na een flink aantal weken een plantje uit. Het blijft een hele tijd een bescheiden plant tot het in de tweede helft van de zomer flink groeit en een aantal meters groot wordt. Ik heb 'm dit jaar wegens plaatsgebrek in een grote 50 liter ton gekweekt, maar hij heeft eigenlijk meer ruimte nodig. Dan wordt hij groter en geeft meer oogst. De volgende keer maak ik plaats en gaat hij in de volle grond.

flinke groei

Yakon (links op de foto) vraagt een zonnige plaats en bij warm weer flink wat water. Je moet er dan wel goed om denken dat hij niet uitdroogt. Hij groeit nog veel hoger tot het najaar wordt. Zeker in de volle grond.

oogsten voor de vorst

Het is spannend of er onder die grote plant ook inderdaad iets eetbaars in de grond zit. Je voelt voorzichtig hoe groot ze zijn. De mooie grote yakons graaf je in het najaar, voor de vorst, voorzichtig op. Ze zitten als een grote bundel samen onderaan de plant. Je kunt ze, bedekt met aarde tegen uitdrogen,  een poos goed houden en er lang van genieten.

de bolletjes

Er zitten kleine bolletjes  verscholen tussen de vruchten. Die heb ik zorgvuldig binnen bewaard en bedekt met aarde. Ik hoop ze volgend seizoen te kunnen planten. Ik verheug me nu al op de volgende oogst, met meer planten en in de volle grond. Je kunt deze bolletjes ook kopen. Zo ben ik begonnen. Ik heb een bolletje gekocht bij Vreekens' zaden. Maar je eigen bolletjes planten is leuker en goedkoper.

© 2021 zolekkergezond.nl. All rights reserved.